Carpaccio van Rode Biet
Hapjes Recepten

Tartaar van rode biet

Mijn eerste berichtje, mijn eerste gerechtje, en dan kan ik niet anders dan starten met Hanne Pluim van BBQ Kulinair te bedanken voor de inspiratie. Tijdens een workshop vegetarisch koken, was het haar inspiratie, die ik dan een klein beetje gepimpt heb naar mijn eigen receptje om de tartaar van Rode Biet te maken.
Aangezien niet iedereen zo grote fan is van rode biet, durf ik het niet aan om dit als voorgerecht te maken, maar serveer ik dit als hapje. Perfecte grootte, héél lekker, en het recept heb ik al veelvuldig moeten delen. Daarom ook dat dit één van de eerste receptjes is dat ik met jullie wil dellen.

De rode biet

Ik hoor het velen al zeggen: Rode biet, bbq, aardse smaken… Niks voor mij. Daarom beginnen we eigenlijk met de rode biet, in een zoutkorst te garen op de kamado. Een zoutkorst maken is niks moeilijks aan. Hoe heb ik het gedaan? Lees het hieronder in het receptje ;).

Verwacht natuurlijk niet dat je de typische smaak van de rode biet niet meer gaat proeven, maar door het opwerken met allerlei andere ingrediënten, en het “stomen” in de zoutkorst op de bbq, wordt de aardse smaak herleid tot een subtiele hint naar rode biet.

Rode biet in een zoutkorst, bereid op de Kamado Joe

De eigenlijke tartaar van Rode Biet

Hier kun je jezelf eigenlijk uitleven naar ingrediënten toe. Voor mij persoonlijk mag deze een zuurtje hebben, een pikantje hebben, wat uitgesproken smaken bevatten, dus de eerlijkheid gebied mij ook om te zeggen dat ik eigenlijk nooit 2 maal hetzelfde recept maak qua hoeveelheden.

Eens mijn basistartaar af is, begin ik met extra smaken toe te voegen. Dat kan gaan van wat extra kruiden toe te voegen, tot meer augurken er in, of wat extra chilipepers er in… Tijdens het typen denk ik net: “Een volgende keer misschien eens een gerookte toets toevoegen, met wat zelf gerookt paprikapoeder…” Dus start met de basis, en daarna probeer je gewoon andere zaken toe te voegen die de smaak verbeteren…

Tartaar van rode biet

Tartaar van Rode Biet

Ongekend is onbemind, en dat is bij deze ook wel van toepassing. Maar als hapje, bij een lekker glaasje bubbels mag dit zeker niet ontbreken. 100% vegetarisch hapje, met een bbq linkje erbij… mijn dag kan niet meer stuk in elk geval 🙂
Voorbereidingstijd 1 hour
Bereidingstijd 2 hours
Totale tijd 3 hours
Gang Apperitiefhapje
Keuken Belgisch
Porties 12 porties

Ingrediënten
  

Zoutkorst

  • 500 gr Bloem
  • 250 gr Zout
  • 1 st ei
  • 250 ml Water

Tartaar van Rode Biet

  • 2 st Rode Biet
  • 1 Soeplepel Kappertjes
  • 2 st Sjalot
  • 10 st gepekelde augurk
  • 1 koffielepel Kervel
  • 1 koffielepel Peterselie
  • 1 st Jalapeño
  • Mayonaise naar smaak

Instructies
 

Voorbereiding Rode Biet

  • Maak in een keukenmachine de zoutkorst door het bloem, het zout en het ei met elkaar te mengen. Voeg hier beetje bij beetje water toe, tot je een mooi deeg krijgt.
  • Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit en bestuif het opnieuw met bloem zodat het niet te nat is. Verdeel het in 2 gelijke stukken
  • Pak de bietjes in met de zoutkorst
  • Verwarm een BBQ op 180° en plaats de bietjes indirect op de bbq gedurende anderhalf uur.
  • Verwijder de bietjes na anderhalf uur van je bbq, breek de zoutkorst open en laat ze afkoelen.

Tartaar van Rode Biet

  • Snij de afgekoelde biet in zeer kleine stukjes. Ik heb ze in "een cutter" gedaan, is niet zoals de echte, maar het resultaat komt wel in de buurt.
  • Doe hetzelfde met de kappertjes, de sjalotjes, augurkjes en jalapeño. Doe er ook wat kervel & peterselie bij.
  • Meng alles onder elkaar en breng op smaak met peper, zout en mayonaise.
  • En nu is het tijd om extra te pimpen. Voeg wat paprikapoeder toe, misschien een beetje lookpoeder, wat extra jalapeño of misschien zelfs een klein beetje habanero peper om het wat pittiger te maken. Als de smaak goed is, is het tijd om te dresseren.
  • Neem een bordje en een kleine serveerring. Vul deze met de tartaar. Werk af met een takje peterselie
Trefwoord bbq, Kamado joe

Een reactie achterlaten