Pommes Fondant
Aardappelen Recepten Side Dishes

Pommes Fondants – Fondant aardappelen

Aardappelen op de bbq, het is een beetje zoeken. Achter dit pommes fondants recept heb ik even moeten zoeken, maar dit is echt super eenvoudig.

Dankzij een filmpje op facebook van Wim Bloemen van BurnBBQ is mijn zoektocht geëindigt. Super simpel, super lekker. Dit receptje kan iedereen maken, want het is een beetje snijden en wachten, meer is het niet.
Omdat ik iedere keer weer moet zoeken waar het filmpje van de fondant aardappelen staat, heb ik het maar bij mijn gerechtjes gezet, op die manier vind ik het altijd terug :). Thanks Wim Bloemen voor de video ;).

Krielaardappelen

Pommes fondants, zijn eigenlijk “kokertjes” van aardappelen, die je op de bbq bereidt. Nu als je dat van gewone aardappelen doet, en je wil die dan allemaal in gelijke vorm krijgen, dan heb je wel wat afval. Yes i know, het afval kun je koken, en verwerken in een puree, of je kunt er blokjes van maken, maar waarom moeilijk maken als er krielaardappelen bestaan?

Een 2e reden waarom ik krielaardappelen gebruik, en dat geeft Wim in zijn video ook aan, is omdat ze gewoon sneller gaar zijn.

Pommes fondants maken op de BBQ

De voorbereiding is heel eenvoudig.

  1. Je spoelt de krielaardappelen af
  2. Je snijdt de 2 uiteinden van het krieltje af
  3. Je plaatst het in een schaal die je op de bbq kunt plaatsen. Ik heb hiervoor een gietijzeren skillet gebruikt.

Als de skillet vol is, voegen we hier een goeie stevige groentebouillon aan toe. Daarna voegen we een paar klontjes boter toe, en die leggen we op de patatjes, nog wat peper er boven op, en dat kan de bbq in. De groentebouillon gaat koken waardoor we onze krielaardappelen gaan garen. De groentebouillon gaat verdampen en de gesmolten boter gaat onderaan in de skillet achterblijven. De pommes fondants gaan hierdoor een krokant korstje onderaan krijgen.

BBQ gaat op 180° indirect, en laat de patatjes maar koken & bakken. Dit zal ongeveer een 3 kwartier tot een uurtje duren, maar na 3 kwartier ga ik zeker al eens kijken. Als de bouillon weg is, laat ik de skillet nog een paar minuten staan om dat krokante korstje te maken onderaan de fondant aardappelen.

Haal de skillet uit de oven, en je hebt een zeer lekker & zeer eenvoudig aardappel gerechtje op tafel gekregen ;).

Receptje voor pommes fondants

Pommes Fondants

Lekkere & eenvoudige aardappeltjes van de BBQ
Voorbereidingstijd 15 minutes
Bereidingstijd 1 hour
Totale tijd 1 hour 15 minutes
Gang Bijgerecht
Keuken Belgisch
Porties 5 personen

Uitrusting

  • 1 Kamado Joe indirect op 180°
  • 1 skillet

Ingrediënten
  

  • 1 kg Krielaardappelen
  • 0,5 l groentebouillon
  • 30 g boter is een schatting, gewoon wat blokjes om er op te leggen
  • 1 tl peper van de molen

Instructies
 

  • Neem een krielaardappeltje en snij kopje & poepje er af zodat je het mooi in de skillet kunt plaatsen.
  • Doe dit totdat de skillet vol zit met aardappeltjes
  • Maak een half litertje groentebouillon en voeg dat toe. Zorg dat de skillet voor minstens 3 kwart gevuld is. Dit mag een goeie stevige bouillon zijn, want dit is het enige zout dat toegevoegd wordt aan deze bereiding.
  • Leg voldoende blokjes boter op de aardappeltjes en voeg nog wat peper van de molen toe
  • Zet de skillet op de bbq, op 180° indirect. Ik heb dit op de kamado joe gedaan, maar dat kan natuurlijk op iedere andere bbq ook.
  • Kijk na 45 minuten of alle bouillon is verdampt. Is dit niet zo, sluit het deksel en kijk na 10 minuten nog eens. Op het moment dat alle bouillon weg is, laat je de pommes fondants nog even staan, zodat we onderaan een lekker korstje kunnen maken.
  • Is het korstje gevormd, haal de skillet met vuurvaste handschoenen van de bbq, en server het als side dish bij vis of vlees.
Trefwoord Kamado joe, skillet

Een reactie achterlaten