Hamburger bun
Geen categorie Vlees

Buns of hamburgerbroodjes zelf maken

Niks zo lekker als een goeie hamburger, smashburger, cheesburger tussen een zelfgemaakt broodje. En weet je wat? Broodjes (of buns zoals dat ook wel genoemd wordt) zelf maken is helemaal niet moeilijk. Zoals veel van de andere gerechten op deze website, is ook dit recept “afgekeken” van iemand anders.

Maar hier, hier ga ik direct doorlinken naar het recept zelf, want eerlijk is eerlijk… Net zoals in de sport geldt in het koken: “Never change a winning team!”. De broodjes van GHENTlmen’s BBQ zijn gewoon top, daar hoeft niks aan gepimpt worden! Deze broodjes zijn stevig, maar hebben toch ook zie “die zachtheid” die je van een hamburgerbroodje verwacht. Ok, ik weet het… Sommigen hebben liever een echte pistolet, maar dit… voor mij is dit beter :).

Het deeg voor de hamburgerbroodjes zelf maken

Het deeg maken is nu eens het makkelijkste dat er is… Ikzelf ben niet zo “een kneder”, maar heb wel een leuke planeetmenger die dat voor mij kan doen. Bloem, suiker, zout, gist, melk en een ei in de kom en laat maar kneden… Wanneer dit allemaal mooi onder elkaar gemengd is, voeg je zachte boter toe. Om eerlijk te zijn… Dit wordt echt een vettige bedoening, maar voor onze zelfgemaakte buns doen we alles. Niet?

En dan, dan komt het… Een ingrediënt dat niemand verwacht, en dat maakt de burger buns van GHENTlmen’s BBQ zo goed. Tromgeroffel…. Mascarpone! Ja, je leest het goed, er wordt mascarpone toegevoegd aan het deeg. Ook hier moet ik weer eerlijk zijn, hij heeft het recept gekregen van Bakkerij Cloet :), zij hebben hem dit verteld.

Maar niet getreurd, ik mag het recept gebruiken, jij mag het recept gebruiken dus we kunnen allemaal lekker genieten & profiteren van “het netwerk” van Michel :). Ondertussen moet je natuurlijk niet vergeten dat er nog altijd moet gekneed worden hé. Kneden kneden kneden tot je een mooi glad elastisch deeg krijgt waar je mooi een vlies uit kunt trekken.

Rijzen van het deeg, opbollen en bakken van je buns

Daarna laat je het deeg zo’n half uurtje rijzen op kamertemperatuur onder een vochtige, propere keukenhanddoek. Na dat half uurtje is het tijd om de eigenlijke broodjes te maken. In principe “moet” je broodjes maken een 100 gram, maar laat je vooral gaan :). Voor een aperitiefhapje heb ik al eens broodjes van 10 gram gemaakt, voor een receptie heb ik al broodjes van 30 gram gemaakt, en thuis van 100 gram. Neem dus de gewenste hoeveelheid deeg, en maak er een bolletje van. Niet zo maar een bolletje, probeer het “op te bollen” zoals je met pizzadeeg zou doen.

Je moet eigenlijk zorgen dat er “spanning” op je deeg komt te staan waardoor je “bolletje” mooi gaat rijzen in de hoogte. Door dit opbollen wordt de lucht die ontstaat mooi vastgehouden. Ik leg het bolletje in mijn linker handpalm, en wrijf dan precies met mijn rechterhand het bovenste deeg “weg” terwijl ik het bolletje ook een kwartslag draai. Dit herhaal ik tot ik een mooi bolletje krijg.

Na het opbollen plaats ik het bolletje op een bakpapier en direct op een rooster voor de oven. Als ik minder tijd heb, schuif ik de rooster de oven in, en laat het daar 3u tot 4u rijzen. Heb je tijd, kun je het deeg ook in de koelkast plaatsen en 12u of langer laten rijzen. De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik dat nog nooit gedaan heb :).

Als de tijd verstreken is, is het tijd om de hamburgerbroodjes te bakken. Verwarm je oven (of je bbq natuurlijk) voor op 200° en schuif de broodjes in je oven. Het zal ongeveer een 12 minuten duren voor je broodjes klaar zijn, maar hou ze toch maar in de gaten :). Zeker de kleinere broodjes hebben minder lang nodig, dus na 8 minuten check ik al eens of ze klaar zijn. Het “klaar zijn” herken je aan de donkere kleur ;).

Hamburger bun

Zelfgemaakte Hamburger Buns

Voorbereidingstijd 20 minutes
Bereidingstijd 12 minutes
Rijstijd 3 hours 30 minutes
Totale tijd 4 hours 2 minutes
Gang Hoofdgerecht
Keuken American, BBQ
Porties 20 burger buns

Ingrediënten
  

  • 1 Kg bloem type "sterke broodbloem"
  • 450 gr melk uit de koelkast
  • 100 gr suiker
  • 20 gr Zout
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 20 gr verse gist of ongeveer 7 gram droge gist
  • 200 gr zachte boter op kamertemperatuur
  • 50 gr mascarpone op kamertemperatuur
  • 2 el zaadjes

Instructies
 

  • Doe de bloem, het zout, de suiker, de eieren, de melk en de gist in de kom van je keukenrobot en laat alles kneden tot je een vaste samenhangende deeg hebt.
  • Doe daarna de zachte boter bij je deeg.
  • Wanneer de boter onder je deeg is gemengd, voeg je de mascarpone bij, en laat je kneden tot je een glanzend, soepel en "rekbaar" deeg hebt. Dit deeg moet je makkelijk tot een vlies kunnen trekken.
  • Laat het deeg nu 30 minuten afgedekt rusten onder een vochtige keukenhanddoek of onder vershoudfolie.
  • Na een half uurtje verdeel je het deeg in de juiste porties en bol je deze porties op tot mooie bolletjes.
  • Als je een bolletje gemaakt hebt, leg je het op een bakplaat (op bakpapier). Leg zaadjes op de bolletjes en duw ze wat platter tot ze een cm dik zijn en laat ze 3 tot 4u rijzen. Ik doe dit meestal in de oven (zonder dat hij aanstaat natuurlijk).
  • Bak de broodjes af in een goed voorverwarmde oven van 200°C, voor een richttijd van 12 minuten.
  • Dan is het nu tijd voor een burger!!!!! Smakelijk!
    Zelf hamburgerbroodjes maken.

Een reactie achterlaten