Zelf pita kip maken
Kip Spit

Zelf pita kip maken

Wie eet er eens niet graag pita, pita van kip? Er zijn verschillende manieren om dit te maken, maar aangezien ik alles op de bbq doe, ga ik hier ook kort beschrijven hoe ik shoarma van kip maak op de bbq. Wat nog leuker is aan deze bereiding, is dat we het aan het spit maken. Vanaf dan je de juiste temperatuur van je bbq hebt, is er eigenlijk niks aan. Kruiden mengen, kippendijen inwrijven met de kruiden, paar uurtjes laten trekken, bbq aansteken, kippendijen aan het spit rijgen, en 2 uurtjes laten draaien.

Pita, dürüm, döner, shoarma, kebab?

Mmmm, er worden veel benamingen gebruikt, maar wat betekenen ze nu precies? Is pita hetzelfde als kebab? Is shoarma iets anders? Eigenlijk moeten we de benamingen, voor zo ver ik begrepen heb, opsplitsen in 2 onderdelen.

Pita of dürüm?

Pita of dürüm duidt enkel aan op welke manier je vlees en groenten geserveerd worden. Misschien stuit ik redelijk wat mensen tegen de borst nu, maar het komt er op neer dat de benaming pita duidt op het ronde platte broodje dat we kennen, een mengeling van meel, water, gist en zout dat geen kans heeft gekregen om te rijzen.

Dürüm zou (volgens het www) vertaald uit het turks “opgerold” betekenen. Het is dus (en sorry dat ik dit even vergelijk) eigenlijk een wrap waar je vanalles kunt tussensmijten :).

Döner, Shoarma, Kebab?

Laten we beginnen met Kebab. Dit zou een woord zijn dat al afstamt uit de oudheid, waar soldaten hun vlees op hun zwaarden staken, en op deze manier hun vlees bakten boven een vuur of hete kolen. Het gaat dus meer om een bereidingswijze en niet zo zeer om een “soort gerecht”. We weten gewoon door kebab te horen, dat het om gebakken/gegrild vlees gaat.

Döner is een woord dat je eigenlijk niet “alleen” zal horen. Döner betekent in het Turks ‘draaiend’, dus als je Döner Kebab zegt, zeg je eigenlijk “Draaiend gebakken/gegrild vlees”. Handig toch dat je dit weet :).

Sorry mensen van turkse & arabische afkomst, maar Shoarma is eigenlijk “een synoniem” voor döner, en betekent dus ook zoiets als draaien. Alleen zul je, voor zo ver ik begrepen heb althans, shoarma niet in Turkije horen maar in andere Arabische landen zoals Egypte, Libanon, Syrië, Jordanië en nog wel wat landen in die regio :).

Zelf aan de slag om een pita met döner kebab van kip te maken

Nu we de benaming een klein beetje een plaats kunnen geven, kunnen we ons concentreren op het echte werk. Namelijk het maken van een lekker gerecht op de BBQ. We willen “draaiend gegrild vlees” maken, dus moeten we het aan het spit maken.

Het vlees: Kippendijen

Omdat we sappig, smakelijk vlees willen, waarmee ik geen afbreuk wil doen aan een kippenfilet, kiezen we in deze bereiding voor ontbeende kippendijen zonder vel. Normaal kun je dat wel aan je slager vragen, of je zou zelf een kippenkotelet kunnen vragen, maar dan moet je zelf aan de slag om het bot te verwijderen, want een spies door een bot steken, dat gaat niet lukken :).

De Kruidenmengeling

Ik heb me een beetje gebasseerd op wat ik op het internet allemaal tegenkwam, en daar mijn eigen mengeling van gemaakt. Aangezien er van de 2,5kg vlees waarmee ik startte, er maar een goeie 600 gram overbleef, na er met 5 van gegeten te hebben, bleek dat de kruidenmengeling wel in de smaak viel :). De “rub” was een mengeling van paprikapoeder, komijn, koriander, chilivlokken, knoflookgranulaat, zout, zwarte peper en currypoeder. De zwarte peper, komijn en koriander heb ik niet in poedervorm, dus die heb ik grof gemalen in de vijzel, om die daarna te mengen met de rest van de kruiden. Je vindt heel dikwijls ook terug dat er kaneel bij gedaan wordt, wij zijn niet zot van kaneel, dus voor ons geen kaneel in de mengeling.

Wat leuk is aan het zelf mengen van kruiden… Je kunt je gewoon laten gaan. Wil je het wat pittiger, doe wat meer peper of chilivlokken in je mengeling. Wil je het wat zoeter? Voeg een beetje bruine suiker toe… De smaken die je wil toevoegen, mag je toevoegen. Laat je vooral niet remmen, en raar dat dit uit mijn mond komt want een paar jaar geleden moest het recept tot op de letter gevolgd worden, maar laat je gaan.

Het vlees “rubben”

Na het mengen van de kruiden, doe je alle kippendijen in een kom, een gastronormbak, een pot een… Tja, doe het ergens in waar je de kruiden op een goeie manier onder het vlees kunt mengen. Zorg er voor dat er aan het vlees op alle plekjes kruiden hangen. Als dat zo is, mag je de bak de koeling inzetten voor een paar uur, en als je wil mag je dat zelfs een nachtje laten trekken.

De kamado aansteken

Ik heb een spit voor de kamado, dus moeten we de kamado in gang trekken :). Ik maak eerst de aslade van de kamado joe leeg, zorg dat het kolenmandje geen assen van een vorige sessie meer bevatten, vul de kolen aan en steek hem aan. Deze keer wou ik naar 150° à 160° indirect gaan. Ik heb dus 3 aanmaakwokkels tussen de kolen gestoken, deze 10 minuten laten branden met open kamado deksel (eigenlijk tot de wokkels uit zijn, maar dat duurt meestal tussen de 10 en de 15 minuten. ) De schuif onderaan stond helemaal open, en na het dicht doen van het deksel zet ik de schuif van de topvent ook volledig open.

Dan wacht ik weer een 10-tal minuutjes, en ga dan eens kijken welke temperatuur we hebben. Dit herhaal ik daarna alle 5 minuten tot ik ongeveer op 120° à 130° op de thermometer van de kamado heb. Wanneer we zo ver zijn, gaat de schuif boven en onder op 50%. Nu moet je de kamado wat tijd geven om te zien wat er gebeurt. Aangezien we hier 3 wokkels gebruikt hebben, is de kans héél groot dat hij gaat doorstijgen, maar het doorstijgen gaat een pak trager gaan dan met de schuiven volledig open natuurlijk :). Na een minuutje of 10 ga ik opnieuw kijken, om dan opnieuw de schuiven wat meer dicht te zetten. Hier regel ik de kamado tot we ongeveer op een temperatuur zitten van 180° tot 200° voor ik er mijn “diffuser plates” inleg. Deze zorgen er voor dat er ongeveer 50° daling is, dus dan zit ik dicht in de buurt van de 150° die ik eigenlijk wou hebben. Mocht het verschil toch te groot zijn, kan ik opnieuw beginnen regelen met de schuiven, maar meestal zal het eerder “knijpen” zijn dan bijgeven…

Spit installeren en gaan

Terwijl de bbq aan het opwarmen is, zitten we natuurlijk niet stil. Ondertussen hebben we het vlees uit de koeling gehaald, en de kippendijen één voor één op de staaf van het spit geschoven. We beginnen met een halve ui, en dan komen de kippendijen aan bod. Als al het vlees aan het spit hangt, eindigen we terug met een halve ui.

We steken het spit in de motor, sluiten het deksel van de kamado opnieuw, en starten de motor. En nu is het alleen maar wachten, wachten tot onze kippendijen een kerntemperatuur hebben ven 70°. Dit is héél moeilijk gelijk te houden, de buitenste zullen waarschijnlijk iets warmer zijn, maar een kippendij is nogal vergevingsgezind, dus mocht je een paar graden hoger zitten, geen probleem, je vlees zal niet uitgedroogd zijn. Voor de bereiding heeft het spit 2u gedraaid, voor we in het midden op 70° zaten. De buitenste stukken vlees, die tegen de ui zaten, hadden dan een kerntemperatuur van ongeveer 78°.

Pita samenstellen

En dan is het gewoon nog “vleesje snijden”, pitabroodjes opwarmen, en samenstellen… Deze keer hebben we een “stoofpotje” gemaakt met ajuin, champignons en paprika op kleine stukjes. Als het broodje warm was snij je het open, leg je een “bodempje” sla, en dan wissel je wat af met warme groentjes & vleesje. Ow ja, en natuurlijk mag een sausje niet ontbreken. Laat je gaan, ik heb er gewoon een beetje (srry) gekochte looksaus tussen gedaan ;).

Zelf pita kip maken op de kamado met de joetisserie

Zelf pita kip maken

Voorbereidingstijd 30 minutes
Bereidingstijd 2 hours
Rusttijd 3 hours
Totale tijd 5 hours 30 minutes
Gang Hoofdgerecht
Keuken Arabisch, BBQ
Porties 8 personen

Uitrusting

  • 1 Joetisserie
  • 1 lekbak

Ingrediënten
  

Vlees

  • 2,5 kg kippendijen ontdaan van vel & been

Kruiden

  • 4 el paprikakruiden
  • 1 el komijn
  • 1 el koriander
  • 2 el zwarte peper
  • 1 el chilivlokken
  • 2 el knoflookgranulaat
  • 2 el zout
  • 1 el currypoeder
  • 0,5 el nootmuskaat
  • 2 blokjes rookhout ik heb gekozen voor appel

Afwerking

  • 16 stuks pitabroodje
  • 1 krop sla
  • 5 stuks tomaat

Instructies
 

Voorbereiding

  • Haal het vlees uit de koeling, en ontdoe het van alle loshangende kleine stukjes, en het overtollige harde vet dat er aan hangt.
  • Doe de "grove" kruiden (bij mij waren dat de peperbolletjes, korianderbolletjes & komijn) in een vijzel en duw ze fijn.
  • Meng alle kruiden daarna goed onder elkaar. Voor meer pit mag & kan je altijd nog wat extra chilivlokken of cayennepeper toevoegen.
  • Doe de kruidenmix bij het vlees, en meng alles er goed onder.
  • Zet het vlees voorminstens 2u weg in de koelkast, maar dat mag zelfs een hele nacht zijn.

Het vlees bereiden

  • Steek de kamado joe (of een andere bbq waar een spit op kan) aan, en breng hem naar een temperatuur van 160° indirect.
  • Ondertussen kun je het vlees op het spit steken. Ik begin met een halve ui, om alles goed vast te kunnen zetten (en om het eerste vlees niet direct tegen het ijzer van het spit te laten komen). en duw het goed aan.
  • Wanneer de kamado op temperatuur is, voeg je wat rookhout toe, plaats je een lekbakje op je diffuser plates en plaats je het spit op de bbq.
    Spit dat aan het draaien is op de joetisserie
  • Duw op de startknop, en als je kunt wacht minstens anderhalf uur voor je een eerste keer gaat kijken naar je vlees.
  • Vanaf dat de kip een kerntemperatuur van 70° bereikt heeft haal je het spit er van, laat je het even rusten en kun je beginnen met het aansnijden van je vlees ;).
  • Neem een pitabroodje, doe er wat groentjes in, leg een laagje vlees, doe er één of ander sausje bij… Herhaal dit tot het broodje gevuld is.
    Smakelijk!
    Pita broodje gevuld met eigen kippenshoarma
Trefwoord Joetisserie

Een reactie achterlaten