Kip aan 't spit
Gevogelte Kip Spit

Kip aan ’t spit op de kamado

Kip aan ’t spit, we kennen het allemaal, we lusten het bijna allemaal… Voor mij is het iets speciaals, toch op het moment van schrijven, want het wordt mijn eerste gerecht dat ik aan mijn spit ga bereiden. Ik zou moeilijke bereidingen kunnen uitproberen, de kip in allerhande pekels steken, of marineren, of zotte dingen mee doen. Maar dat gaan we dus niet doen.

Het spit: Joetisserie

Ik was al vanaf het moment dat ik mijn Kamado Joe gekocht had, zot van de Joetisserie, maar de aankoop werd altijd uitgesteld omdat er wel andere zaken waren die voorrang hadden, hobby’s van kinderen enzo :). Maar uiteindelijk werd het vaderdag, en opeens kwam ik beneden en lag er een héél grote doos, een doos met, jawel… Een Joetisserie. Op de dag zelf geen mogelijkheid meer om te switchen naar een gerecht dat kon gemaakt worden, dus 2 dagen later… Easy cooking, Kip aan ’t spit.

Bereiding

De eerste keer gaan we het niet te moeilijk maken, kip inwrijven met olie, in de rub zetten even laten staan zodat de rub kan “kleven” spit er door en gaan.

Ik ga natuurlijk eerst de kip een beetje kuisen, overtollige “flapjes” er afsnijden, en wat ik altijd doe, is proberen zo veel mogelijk van het vel los te krijgen van de borst en de billen. Dan kunnen de kruiden ook direct contact maken met het vlees, zonder dat het vel er tussen zit, waardoor je nog dat tikkeltje meer smaak krijgt. Het vel zelf wrijf ik rijkelijk in met olie, en daarna gaat dezelfde rub ook over de kip. Vandaag zal het 1 kipje zijn met captains luck van “De vliegende hollander” en eentje met “Wild Wings” van BurnBBQ.

We schuiven de 2 kippetjes over de stang van het spit, zetten ze vast en “braden” ze op directe hitte van een 150° op de thermometer van de bbq zelf. Als ik dan kijk via de meting van de meater, zitten we ongeveer o 138. Hieronder zie je een mooi grafiekje, om aan te tonen hoe “stabiel” je de kamado kunt houden, zonder al te veel moeite. Het eerste stukje zaten we op de “domethermometer” nog op 160°, dus hebben we nog een beetje laten zakken door de bovenste “schuif” quasi dicht te zetten. Vanaf dat de temperatuur op 150 graden stond, heb ik de bovenkant opnieuw een beetje opengeschoven en dan zie je dat we constant rond de 138° blijven op de meater. Wie er gelijk heeft speelt geen rol :), het kippetje gaart, en dat is het belangrijkste.
Op het laatste heb ik 2 keer opengedaan en de temperatuur de lucht in gebracht om het velletje krokanter te krijgen. ik wou daar eigenlijk nog naar 200° gaan, maar heb het spit in de bbq gelaten… Misschien had ik beter de kip er uit gehaald, en pas bij het behalen van die 200° de kip er terug ingestoken… Nu ja, het was de eerste keer :), een foutje maken is niet zo erg zeker. En laat dat een les zijn, je kan maar iets leren, wanneer je ook fouten durft maken en dat je durft toegeven dat je een fout hebt gemaakt :). Dit weet ik (en jij als lezer dus ook) dan ook weer voor de volgende keer.

Misschien nog wel een leuk weetje dat hier regelmatig gaat terugkomen. Ik ben een hobbykok met de grote “H”. Ik doe dit voor mijn plezier, maar wil wel “kwaliteit” leveren. Daarom meet ik altijd maar dan ook altijd de kerntemperatuur van mijn vlees/vis om een goed resultaat te krijgen. Voelen aan het vlees of het goed of niet is, dat kan ik dan weer niet :). In dit geval ga ik eigenlijk meten in de borst, en mik ik naar een 70°. Dit meten doe ik met een draadloze kerntemperatuurmeter, namelijk de meater+. Als ik aan 70° ben, dan ga ik de bil meten, om te kijken of we daar in de buurt van de 85° komen. Maar de borst is en blijft voor mij wel de echte maatstaf, als die boven de 72° gaat dan moet mijn kip er af, of we hebben een droog beestje :).

Waarom hier de meater als kerntemperatuurmeter? Héél eenvoudig, aan het spit kun je geen draden gebruiken :p, dus moet het draadloos. Het nadeel is dat ik nu 1 kippeborst heb met een “groot” gat in.

Kip aan 't spit

Kip aan ’t Spit

Makkelijke manier om zelf je volledige kip te bereiden
Voorbereidingstijd 30 minutes
Bereidingstijd 1 hour
Rusttijd 10 minutes
Totale tijd 1 hour 40 minutes
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Uitrusting

  • 1 Kamado Joe
  • 1 Joetisserie

Ingrediënten
  

  • 2 Volledige Kip
  • BBQ Rub naar keuze (Captains luck & Wild Wings)
  • Zonnebloemolie

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snij overtollige "flapjes" van de kip
  • Maak het vel los van de borst & de billen
  • Doe rub tussen het vel en "het vlees"
  • Smeer de kip in met de olie
  • Voeg rub toe op het vel van de kip

Bereiding

  • Breng een bbq naar een temperatuur van 150°
  • Plaats de kippen op het spit
  • Plaats het spit op de bbq en "duw op start". Als de borst een kern heeft bereikt van 70° is je kip klaar.
  • Laat de kip 10 minuten rusten, en dan… Aanvallen
Trefwoord bbq, Joetisserie, Kamado joe

Een reactie achterlaten